<  >
The Printing Press

project features

    • Sensitive design that retains the spirit of the place
    • Passive solar design principles for an energy efficient warehouse conversion
    • Six star energy rating for old factory
    • New home with integrated workplace
    • Simplified construction to contain cost

     

  • A Day In The Life
    A Day In The Life
  • A Hard Day's Night
    A Hard Day's Night
  • Hello Goodbye
    Hello Goodbye
  • Norwegian Wood
    Norwegian Wood
  • I Saw Her Standing There
    I Saw Her Standing There
  • Abbey Road Medley
    Abbey Road Medley
  • Hey Jude
    Hey Jude
  • Twist and Shout
    Twist and Shout
  • We Can Work It Out
    We Can Work It Out
  • I Feel Fine
    I Feel Fine
  • Come Together
    Come Together
  • Good Day Sunshine
    Good Day Sunshine
  • Here Comes The Sun
    Here Comes The Sun
  • Maxwell´s Silver Hammer
    Maxwell´s Silver Hammer
  • All Together Now
    All Together Now
  • Penny Lane
    Penny Lane
  • Yesterday
    Yesterday

This warehouse conversion project was about recognising the spirit of a place. Located opposite a suburban train station and nature reserve, this is a conversion of an old dilapidated printing press into a home with studios for an artist and a musician. The original building formed an integral part of an urban assembly and its recognition by locals but proved to be too deteriorated to be saved. After exploring options of retaining the existing structure, we decided to partly demolish and rebuild the shell as a lightweight structure supported by a steel frame and provides shelter and enclosure for the living area below. The studios were built as commercial spaces which helped to control the construction cost.

Our approach of retaining the spirit of the original fabric continues into the details. The old trusses are reinforced and partially clad, the external walls were insulated but some sections were left and form part of the composition of the internal wall faces. The old windows were replaced with double-glazed timber windows that were detailed to create deep recesses to express the insertion.

Media

In the raw, Green magazine, Issue 47.