<  >
Northcote House transformed

project features

  • Simple and effective house renovation
  • Rearrangement of main living area
  • Simple and very effective additions
  • The dining room referencing a garden pavilion
  • Steffen, Luke, Dorit and Donie
    Steffen, Luke, Dorit and Donie
  • New kitchen with timber cladding
    New kitchen with timber cladding
  • Outdoor dining
    Outdoor dining
  • Dining room as a glazed garden pavilion
    Dining room as a glazed garden pavilion
  • New kitchen
    New kitchen
  • A minimal addition creates a perfect dining room
    A minimal addition creates a perfect dining room
  • A sunny spot to sit
    A sunny spot to sit
  • Dining room
    Dining room
  • The dining room opens up into the garden
    The dining room opens up into the garden
  • Donie, Dorit, Luke and Steffen
    Donie, Dorit, Luke and Steffen

This renovation on a tight inner suburban block demonstrates the effectiveness of simple functional planning and small interceptions into an existing building fabric. With budget in mind our works consisted in rearranging the main living area, opening up the house and inserting two simple boxes into the building. The additions were placed and articulated according to their function, their location in and relationship to the backyard as well as orientation.

The backyard was simplified, greened and provides the backdrop for the dining room that that we designed referencing a conservatory facing north and receiving filtered sunlight throughout the day. In contrast the kitchen is designed as a separation between in and outside and faces visitors as you enter. The solid timber facade provides the backdrop for the greened backyard.

The objective of our intrusion was to achieve livability on a number of levels with small means. Since completion the new house has been perceived as an understated, pleasant, beautiful and functional environment which was demonstrates the success of our approach.