Like Living in the 70s

project features

  • Rezone. New parents, children’s and shared quarters for privacy and companionship.
  • Upgrade comfort. Boost energy efficiency for warmer winters and cooler summers.
  • Design detail. Quality materials and building systems.
  • Classic style. Floor to ceiling glass, partition shelves, stone walling – late modernism revisited.
  • Day
    Day
  • Outdoor entertaining
    Outdoor entertaining
  • Stone walls provide privacy and shelter
    Stone walls provide privacy and shelter
  • Timber ceiling floats over the stone walls
    Timber ceiling floats over the stone walls
  • Interconnected spaces
    Interconnected spaces
  • Sunken lounge room
    Sunken lounge room
  • Multi-purpose joinery unit
    Multi-purpose joinery unit
  • Kitchen at the end of the hallway
    Kitchen at the end of the hallway
  • Kitchen connects to the back entrance
    Kitchen connects to the back entrance
  • Herb garden and back entrance
    Herb garden and back entrance
  • En suite
    En suite
  • Outdoor access from the bedroom
    Outdoor access from the bedroom
  • Curtains for block out and privacy
    Curtains for block out and privacy
  • Entrance courtyard
    Entrance courtyard
  • Night
    Night

The brief for this modernist home, in leafy Doncaster, was to improve its energy efficiency, extend the existing home for the changing needs of the family, and to open internal living spaces to the outside.

Our approach elevates the whole home through generous insulation, thermal mass, permanent shading, thick curtains, inbuilt weather seals and laminated timber-framed sliding doors (so they don’t warp) – details that make a real difference to the liveability of the home. Informed selection of building materials and systems ensures our clients enjoy garden views through large expanses of glazing, while still maintaining good thermal performance for their home.

We’ve reinvigorated the existing feature courtyards. New living areas engage with the garden, while a zoning rethink creates children’s quarters – complete with rumpus room – and a parents’ wing at the other end of the house, overlooking the garden.

The design language continues through partition cupboards redefining living spaces, and frameless, floor to ceiling double glazed windows set with freestanding stone rendered feature walls.

"Like living in the 70s" by Jenny Brown, Domain