<  >
Connect Parkville

project features

  • Heritage enriched. Design contrasts old with new.
  • Sunshine in. From light-starved to bright and beautiful.
  • Future proof. Design for changing needs.
  • Small smarts. Maximum impact on a tight block.
  • Climate ready. Passive design principles for all-season comfort.

 

 

 

  • Our glass infill
    Our glass infill
  • New addition to a heritage street
    New addition to a heritage street
  • Existing street view
    Existing street view
  • Simple insertions
    Simple insertions
  • Light and air
    Light and air
  • Our new entrance
    Our new entrance
  • The atrium
    The atrium
  • Sunlit courtyard
    Sunlit courtyard
  • Kitchen details
    Kitchen details
  • Lachlan
    Lachlan

We find many older homes share two key problems: poor natural light and deficient space planning. So too did this Parkville home.

Our solution is a confident, single intervention: a glazed atrium dining room linking the disparate spaces, bringing the whole building light literally and figuratively.

This new communal family zone features clerestory windows, capturing northern light and drawing it deep into the home. Picture sliding doors open onto a sun-filled courtyard. For the first time the home ventilates effectively - drawing through cooling breezes in summer when they’re most needed.

Our design approach is to think beyond a current brief to future needs. In this home a rethink of the studio creates two cosy children’s bedrooms - or for the future, a teenager’s retreat, accommodation for elderly parents, or even a lease-ready dwelling with separate entrance.

Media

"A translucent room...", Inhabitat.
"Architecture as background", Domus.
"Mixing Modern", Architizer.
"Parkville Residence", Archdaily.